Tema 4: Mod. Indiens kvinnor på frammarsch.

document-page-0011”Hon hade bästa tänkbara tillfälle att visa prov på sin arbetskapacitet; hon grep tillfället och har trätt fram i första ledet.”

Endast tio år efter Indiens återvunna självständighet skriver Kamla Indira Chakravarty om den målmedvetna strävan som säkrat kvinnorna en framträdande roll i det politiska livet. Där beskrivs framgångar inom såväl elementär- som universitetsutbildning, samt Indiens roll som ledande nation för kvinnorepresentationen på ministerpositioner. Idag ser verkligheten annorlunda ut, men med samma organisatoriska rörelseetablering arbetar indiska kvinnor idag för ett mer rättvist samhälle.

Indiens kvinnor på frammarsch – Hertha: nr. 4, 1958.

I många hundra år var den indiska kvinnans ställning socialt och politisk av mycket ringa betydelse. På sistone har emellertid ett omslag skett mycket snabbt, och man har gjort plats för henne i samhället och låtit henne ta på sig betydande uppgifter såväl inom politiken som inom andra samhällsområden. Stora politiker har även erkänt att kvinnan ofta har har lättare att lösa svåra problem än män på grund av sin medmänsklighet och sin okomplicerade syn på människor.

Under dessa tio år har kvinnan spelat en betydande roll i landets historia och dess sociala liv. Intet land har besatt så många ministerposter med kvinnor som Indien, och man har tillerkänt henne likaberättigande med mannen utan inskränkning inom varje område. Antalet studentskor vid universiteten ökar för varje år med omkring 10 000-15 000. Kampen mot analfabetismen har börjat och längtan efter kunskap och bildning är glädjande stor.

Ett stort antal lagändringar har skett med hänsyn till kvinnans förändrade ställning i Indien. Den nya lagen från 1956 stadgar att även kvinnor får ärva. Ytterligare två viktiga lagar som gäller kvinnorna har antagits av indiska staten och de gäller förbud mot handeln med unga flickor och allmänt skydd mot exploatering av kvinnor och barn.

Den indiska kvinnan har börjat bygga upp en ny värld åt sig, en värld där hon har möjlighet att utveckla sin begåvning, att göra sin röst hör och få gehör för sina åsikter, och där hon har möjlighet att vara medbestämmande i sitt lands framtida utveckling. Hon är med rätta stolt över detta. Hon vet att man väntar av henne att hon i kraft av den begåvning och de möjligheter som är henne givna hon skall vara en medhjälpare och medarbetare i sit lands fortsatta utveckling.

Kamla Indira Chakravarty


Indiens kvinnor idag

Framtidstron denna artikel speglar är särskilt värd att lyfta fram i en tid då flickors och kvinnors rättigheter är på reträtt runt om i världen, inte minst i Indien där kvinnor kämpar mot ett massivt förtryck. Artikeln är en påminnelse om det mod som krävts för att en gång vinna de stora segrar vi många gånger tar för givet som en ”självklar del” av den moderna demokratin.

Framgångssagan som beskrivs fortsatte inte in i vår tid. Det systematiska kvinnoförtryckande förhållningssättet i det indiska samhället skördar idag liv genom aborter och spädbarnsmord på barn av kvinnligt kön, trots lagstiftning mot fenomenet år 1994 för att vända den ojämna demografin i landet. Kvinnor ur samhällets alla skikt riskerar att mot sin vilja utsättas för osäkra, selektiva aborter av sina släktingar för att rädda familjens heder utan hänsyn till kvinnans hälsa.

Bristen på flickor i vissa regioner med särskilt uttalade son-preferenser – beroende på ekonomiska och kulturella fördelar – har resulterat i att kvinnor importeras som varor från andra delar av landet. Enligt Action-Aid India behandlas dessa fruar, ”paros”, snarast som slavar. Samtidigt växer andelen ogifta män, så till den grad att garantier för ungkarlars giftermål blivit en fråga om partiröster på den politiska agendan. Även skolgången är idag en fråga om kön, då 54 % av kvinnorna jämfört med 76 % av männen i Indien är läs- och skrivkunniga.

Kvinnor är ständigt under press från en direkt uttalad våldtäktskultur och ses som makens ägodel vilket gör våldtäkt inom äktenskapet tillåtet. Inte minst fick de stora gängvåldtäkterna från 2012 hela världens uppmärksamhet och belyste de många aktivistgruppernas orädda arbete mot en förändring.

De feministiska aktivisterna har de senaste åren flyttat fram sina positioner, självförsvarskurser lärs ut och efter 2012 års gruppvåldtäkter genomförde regeringen dödsstraff på våldtäkter. Hur framtiden kommer att se ut är oklar, men som kvinnor i en intervju med SVT konstaterade ”Vi har passerat forntiden, men vi befinner oss i medeltiden väntandes på renässansen”.

Lovisa Hellsten, redaktör Herthabloggen

document-page-0011

SVT.se – ”Vi befinner oss i medeltiden”

www.fsdinternational.org

UNICEF India – Female foeticide in India

Al Jazeera – Female foeticide India, ticking bomb

Action Aid India

Lämna en kommentar